Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Επέτειος 16 χρόνων από τη συμφωνία του Ντέιτον - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Επέτειος 16 χρόνων από τη συμφωνία του Ντέιτον

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από την επίτευξη της συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία δόθηκε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε στην εφημερίδα "Γκλας Σέρπσκε" της Μπάνια Λούκα ότι η συμφωνία του Ντέιτον αποτελεί το μόνο βιώσιμο πλαίσιο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

"Η συμφωνία του Ντέιτον καταρτίστηκε προκειμένου να στηρίξει την ισότητα των τριών συστατικών λαών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τυχόν παραβίασή της θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μία μουσουλμανική χώρα, στην οποία δεν θα μπορούσε να μείνει κανείς Σέρβος ή Κροάτης", ανέφερε ο κ. Ντόντικ.

Υπογράμμισε δε ότι η Σερβική Δημοκρατία, ως υπογράφουσα τη συμφωνία του Ντέιτον, αποτελεί μία μόνιμη οντότητα, η οποία και δεν μπορεί να καταργηθεί.

Η συνθήκη του Ντέιτον μονογράφηκε στις 21 Νοεμβρίου 1995 από τον πρόεδρο της Σερβίας τη εποχή εκείνη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον τότε πρόεδρο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αλία Ιζετμπέγκοβιτς και τον τότε πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, έπειτα από τρεις εβδομάδες συνομιλιών σε αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Ντέιτον των ΗΠΑ. Με τη συνθήκη αυτή δόθηκε τέλος στον αιματηρό εμφύλιο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Παρόντες στην ιστορική αυτή στιγμή ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ και οι επικεφαλής μεσολαβητές των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Γουέσλι Κλαρκ.

Η συμφωνία του Ντέιτον υπεγράφη επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στο Παρίσι και βάσει αυτής η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες- τη Σερβική Δημοκρατία και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ