«Όχι» του Κογκρέσου του Ισημερινού σε φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Όχι» του Κογκρέσου του Ισημερινού σε φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Το Κογκρέσο του Ισημερινού απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης του κεντροαριστερού προέδρου της χώρας Ραφαέλ Κορέα για την αύξηση των φόρων στις εκροές κεφαλαίων, στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά καθώς και την επιβολή ενός "πράσινου" φόρου στα αυτοκίνητα, καθώς για να εγκριθεί το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τα μέτρα αυτά χρειαζόταν η υποστήριξη τουλάχιστον ενός μέρους της αντιπολίτευσης.

Οι νέοι φόροι υπολογιζόταν ότι επρόκειτο να εξασφαλίσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 400 εκατ. δολαρίων ετησίως στο κράτος. Ο προϋπολογισμός του Ισημερινού για το 2012 προβλέπει αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Το κυβερνών κόμμα Alianza Pais δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αλλά αφότου ο Κορέα ανέλαβε την εξουσία το 2007, έχει εξασφαλίσει σε πολλές περιπτώσεις τη στήριξη μερίδας της αντιπολίτευσης στα νομοθετήματα που πρότεινε.

Όμως το κυβερνών κόμμα έχασε μέρος της δύναμής του αφού πολλοί βουλευτές μεταπήδησαν στην αντιπολίτευση λόγω διαφωνιών με τον Κορέα, που οι αντίπαλοί του κατηγορούν ότι συγκεντρώνει υπερβολική ισχύ.

"Η αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος στην εθνοσυνέλευση. . . Του χρόνου είναι έτος εκλογών και οι βουλευτές θα ντροπιαστούν αν ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης", εκτίμησε ο Βισέντε Ταϊάνο, ένας συντηρητικός βουλευτής.

Το πετρέλαιο παραμένει ο βασικός πλουτοπαραγωγικός πόρος για τον Ισημερινό και οι υψηλές τιμές του αργού τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν στον Κορέα να αυξήσει τις δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τους δρόμους, ενισχύοντας την δημοτικότητά του εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στις αρχές του 2013.

Αφότου κήρυξε στάση πληρωμών το 2008, ο Ισημερινός βασίστηκε σε πιστώσεις από πολυμερείς δανειστές και δάνεια από την Κίνα για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χώρας.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε αύξηση του φόρου για τις εκροές κεφαλαίων στο 5% (από 2%), αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά και την επιβολή ενός "πράσινου φόρου" σε όλα τα οχήματα. Στελέχη της κυβέρνησης είπαν ότι κυρίως αυτοί που θα επηρεάζονταν ήταν οι εύποροι, αλλά η αντιπολίτευση αντέτεινε ότι θα πλήττονταν και όσοι ανήκουν στην εργατική τάξη της χώρας.

"Ο Ραφαέλ Κορέα κάνει τους πολίτες του Ισημερινού όλο και πιο φτωχούς με όλους αυτούς τους φόρους", υποστήριξε ο βουλευτής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Χιλμάρ Γκουτιέρες.

"Είναι προφανές ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των βιομηχανιών τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών καθώς και των εισαγωγέων αυτοκινήτων", αντέτεινε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Πάολα Παμπόν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ