Μετά το Ναουρού, χάνουν τον ηγέτη τους οι Νήσοι του Σολομώντα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μετά το Ναουρού, χάνουν τον ηγέτη τους οι Νήσοι του Σολομώντα

Ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από κατηγορίες για κατάχρηση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να γίνει ο δεύτερος μέσα σε δύο ημέρες ηγέτης μιας μικρής χώρας του Νότιου Ειρηνικού που εγκαταλείπει τη θέση του.

Ο Ντάνι Φίλιπ παραιτήθηκε λίγο πριν εξετάσει το κοινοβούλιο μια πρόταση μομφής, έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού.

"Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αρχηγού της κυβέρνησης. Έκανε σχετική δήλωση στο κοινοβούλιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου Άλαν Σιάου από την πρωτεύουσα Ονιάρα.

Ένα αρχιπέλαγος της Μελανησίας με 550.000 κατοίκους, οι Νήσοι του Σολομώντα είχαν γίνει μετά τις εκλογές του 2006 θέατρο εθνοτικών και πολιτικών βιαιοτήτων, στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν πολλά κτίρια στην Ονιάρα.

Ο Ντάνι Φίλιπ κατηγορείται για κατάχρηση ξένης αρωγής που προοριζόταν για την ανάπτυξη. Αυτή την εβδομάδα έπαυσε δύο μέλη της κυβέρνησής του, τρία άλλα παραιτήθηκαν και επτά βουλευτές αποστασιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση. Έτσι ο πρωθυπουργός έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Ο Ντάνι Φίλιπ εξελέγη τον Αύγουστο του 2010 και ήταν ο 14ος αρχηγός κυβέρνησης των Νήσων του Σολομώντα αφότου κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, το 1978.

Είναι ο δεύτερος ηγέτης στην περιοχή του Ειρηνικού που παραιτείται μέσα σε 48 ώρες, μετά την αποχώρηση, χθες Πέμπτη, του προέδρου του μικρού νησιού Ναουρού, του Μάρκους Στίβεν, ο οποίος είναι ύποπτος για διαφθορά σε μια υπόθεση πώλησης φωσφορικών αλάτων (φωσφάτα), που αποτελούν την κύρια πηγή πλούτου του μικρού αυτού κράτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ