Θεσσαλονίκη: Το "Κυβερνείο" διεκδικεί ο Δήμος Καλαμαριάς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Θεσσαλονίκη: Το "Κυβερνείο" διεκδικεί ο Δήμος Καλαμαριάς

Σε κέντρο πολιτισμού, αλλά και κέντρο του απανταχού Ελληνισμού, φιλοδοξεί να μετατρέψει το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης ο δήμος Καλαμαριάς.

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την αίγλη του παρελθόντος σ΄ένα κτίριο που έχει φιλοξενήσει βασιλιάδες, πρωθυπουργούς και υψηλές πολιτικές προσωπικότητες, οι αρμόδιοι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ώστε το Κυβερνείο να αποδοθεί στον δήμο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, το Κυβερνείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο, μπορεί με τις απαραίτητες εργασίες να μετατραπεί σ' ένα κέντρο απανταχού ελληνισμού και παράλληλα να στεγάζει όλες τις σημαντικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

"Το Κυβερνείο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αυτή το παραχώρησε στο ΥΜΑ-Θ και με την κατάργηση του υπουργείου πέρασε στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης. Σε μια πρόσφατη επαφή που είχαμε μαζί τους, μας είπαν πως ούτε το χρειάζονται, ούτε μπορούν να το συντηρήσουν", δήλωσε ο κ. Μπακογλίδης.

Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος κατέθεσε ήδη επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, ζητώντας να παραχωρηθεί στην Καλαμαριά ο χώρος του Κυβερνείου. Μάλιστα, το προσεχές διάστημα θα επιδιωχθεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να δοθεί λύση στο θέμα. Παράλληλα, έχει γίνει επαφή με τη διοίκηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ώστε το Κυβερνείο να μετατραπεί σε "σπίτι" των αποδήμων.

"Είμαστε σε μία φάση διεκδίκησης του Κυβερνείου, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και κινδυνεύει να καταστραφεί. Εμείς μπορούμε να αναλάβουμε τις εργασίες επισκευής και τη συντήρηση του, εκμεταλλευόμενοι και ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, θέλουμε ο ξεχωριστός αυτός χώρος να είναι ελεύθερος, όχι μόνο στους δημότες Καλαμαριάς, αλλά σε όλη την πόλη και έχουμε τη στήριξη των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος", κατέληξε ο κ.Μπακογλίδης.

Η ιστορία του Κυβερνείου

Το Κυβερνείο είναι ένα επιβλητικό κτίριο, πάνω στο ακρωτήρι του Μικρού Καραμπουρνού ή Μικρού Εμβόλου, στον κόλπο του Θερμαϊκού, το οποίο χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες φιλοξενίας της βασιλικής οικογένειας.

Χτίστηκε σε μια έκταση 1.200 τ.μ. κατά την πενταετία της "ανασυγκρότησης" του 1955-1960, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου. Βρίσκεται σ' ένα εξαιρετικό σημείο, απ' όπου μπορεί κάποιος να δει όλη την πόλη, από το λιμάνι μέχρι την Τούμπα και από τον Λευκό Πύργο μέχρι τα Κάστρα.

Το 1963, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παραχωρήθηκε για χρήση ως κατοικία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου και με σχετική μελέτη του υπουργείου Δημοσίων Έργων μετατράπηκε σε Βασιλικό Ανάκτορο. Όμως, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος δεν έμεινε παρά μόνο μια νύχτα στο χώρο. Το 1968, το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση.

Το κτίριο είναι διώροφο με υπόγειο, συμμετρικά δομημένο, χαρακτηριστικό δείγμα "ανακτορικής" νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο από ιωνικούς κίονες και ιωνική κιονοστοιχία, σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς. Το Κυβερνείο, το οποίο διαθέτει παρεκκλήσι και ελικοδρόμιο, έκλεισε για να ανακαινιστεί επί υπουργίας, Γιώργου Καλαντζή, το 2006.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ