Γερμανικό βέτο στην ενίσχυση του ΕΤΧΣ με κεφάλαια όλων των μελών του ΔΝΤ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Γερμανικό βέτο στην ενίσχυση του ΕΤΧΣ με κεφάλαια όλων των μελών του ΔΝΤ

Τα 17 μέλη της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών τους, σήμερα, "παρουσιάστηκαν διαιρεμένα", όσον αφορά τους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Διαιρεμένα, ιδίως έναντι της δυνατότητας της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ με τα "λογιστικά" κεφάλαια του ΔΝΤ, που όμως είναι έως τώρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Κεντρικών τραπεζών των μελών του.

Εκ των 17 μελών της ευρωζώνης, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία παρουσιάζονται ως διατιθέμενα μέλη της, για να εξετάσουν την ανωτέρω επιλογή, η οποία στην πρόσφατη σύνοδο στις Κάννες της G20 προτάθηκε από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Όμως, το Βερολίνο απορρίπτει σθεναρά αυτήν την πρόταση.

"Το διακύβευμα είναι το ΔΝΤ να έχει μια μεγαλύτερη συνεισφορά" αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στην ευρωζώνη, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας ότι "προέχει να μελετηθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες" (...) "Η Γερμανία διαβουλεύεται το θέμα αυτό έχοντας κατά νουν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα, που έχουν σήμερα οι Κεντρικές τράπεζες, άρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Θέλουν (οι Γερμανοί) δηλαδή, μια ρωμαλέα νομισματική πολιτική, μη εξασθενούσα, και θέλουμε κι εμείς να συμπλεύσουμε σχετικώς", σημείωσε η υπουργός.

"Αυτή είναι μια από τις επιλογές που παρουσιάζονται", πρόσθεσε ο λουξεμβουργιανός ομόλογός της κας Φέκτερ, ο κ. Λικ Φρίντεν.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε το σαββατοκύριακο ότι στη σύνοδο της G20 οι πρόεδροι Ομπάμα και Σαρκοζί (ΗΠΑ και Γαλλία) ζήτησαν οι Κεντρικές τράπεζες να συνεισφέρουν στο ΕΤΧΣ με 50-60 δισ.ευρώ, που θα αντληθούν από τα "Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (DTS)", τα οποία κάθε μέλος του ΔΝΤ έχει στη διάθεσή του.

Όμως, το Βερολίνο προέβαλε το 'βέτο' του, αμέσως, έναντι αυτής της αμερικανο-γαλλικής πρότασης, υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν αποδυναμώνεται η ανεξαρτησία της Μπούντεσμπανκ.

"Απορρίπτουμε αυτήν την προτεινόμενη εξαίρεση, ως προς την απορρέουσα από τον καταστατικό χαρακτήρα των DTS, πρακτική", αποσαφήνισε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφεν Ζάιμπερτ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ