Συρία: Επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη Γενεύη-2, ενώ παγιώνεται ο διχασμός στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη Γενεύη-2, ενώ παγιώνεται ο διχασμός στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης

Επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την οργάνωση νέας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη, με τη διεξαγωγή σήμερα συσκέψεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, τη στιγμή που η Δαμασκός ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη διάσκεψη Γενεύη-2, ενώ νέα κρίση πλήττει τις προσπάθειες ενοποίησης του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά την οποία θα συζητηθεί η άρση του εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση, και από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι, ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης αρνήθηκε κατά τη διάσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη την ένταξη 22 νέων μελών στο 60μελές σχήμα, αποκρούοντας την εισδοχή του φιλελεύθερου μπλοκ του Μισέλ Κίλο σε μία ψηφοφορία-φιάσκο τα ξημερώματα, τα αποτελέσματα της οποίας προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των δυτικών και των αραβικών χωρών και θέτουν εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διάσκεψη.

Ο συνασπισμός προσέφερε τελικά στο μπλοκ του Μισέλ Κίλο συμβολική εκπροσώπηση στις τάξεις του Συνασπισμού με 5 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πτέρυγα που είναι πιστή στον γενικό γραμματέα Μούσταφα αλ Σάμπαχ, ο οποίος τελεί υπό την επιρροή του Κατάρ, και ένα μπλοκ που βρίσκεται υπόν την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διατηρούν τον έλεγχο του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος μετά την ψηφοφορία στον συνασπισμό, ο Μισέλ Κίλο δήλωσε: "Μιλούσαμε για 25 ονόματα ως βάση των διαπραγματεύσεών μας, έπειτα επήλθε συμφωνία για 22 , στη συνέχεια οι έδρες μειώθηκαν στις 20 , μετά στις 18, στη συνέχεια στις 15, τελικά στις 5...Δεν νομίζω ότι έχουμε την επιθυμία να συνεργασθούμε...Σάς ευχόμαστε το καλύτερο".

Η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τις πιέσεις προς τον Συνασπισμό να επιλύσει τις διαφορές στους κόλπους του και να ανοιχθεί στις φιλεύθερες δυνάμεις ώστε να αμβλυνθεί η ισχυρή παρουσία των ισλαμιστών.

Με την επίσημη και μαζική είσοδο των υπό την επιρροή του Ιράν μαχητών της λιβανικής Χεζμπολάχ στη σύρραξη στη Συρία, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην παροχή υποστήριξης προς τη σουνιτική αντιπολίτευση, ενώ το Κατάρ, κύριος σύμμαχος της αντιπολίτευσης, είχε συμφωνήσει να επιτρέψει στο Ριαντ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία διάσκεψη επιτάχυνση Γενεύη 2
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ