Στέλιος Σταυρίδης: «Όσοι λένε ''όχι'' στις ιδιωτικοποιήσεις, λένε ''ναι'' στις περικοπές'' - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Στέλιος Σταυρίδης: «Όσοι λένε ''όχι'' στις ιδιωτικοποιήσεις, λένε ''ναι'' στις περικοπές''

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν σταθερά και με πολύ μεγάλη αίσθηση του επείγοντος, χωρίς να ενδώσουν σε μικροπολιτικά συμφέροντα, την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μετέφερε στο ακροατήριο του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου Στέλιος Σταυρίδης.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα οι ιδιωτικοποιήσεις συνδέθηκαν με το δημοσιονομικό και όχι με το αναπτυξιακό σκέλος: "Οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, δημιουργία πλούτου και επομένως έσοδα για το κράτος" και συνέχισε: "Η ισοπέδωση μισθών και εισοδημάτων καθώς επίσης και η βάρβαρη φορολογία είναι αποτέλεσμα τριών ετών απροθυμίας και αδυναμίας να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Όσοι λένε 'όχι' στις ιδιωτικοποιήσεις ουσιαστικά λένε 'ναι' στις περικοπές στους φόρους και στη μεγαλύτερη ύφεση", ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.

Σε ότι αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι αύριο θα υπάρξει ενδιαφέρον για το 33% των μετοχών του οργανισμού καθώς, όπως διευκρίνισε, την Τετάρτη κατατίθενται και σφραγίζονται οι προσφορές στο πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του πλειοδότη. Επίσης, ανέφερε ότι έως το τέλος του μήνα θα υπάρχουν νέα για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Στις στρεβλώσεις που παρουσιάζει η αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα αναφέρθηκε, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Όπως τόνισε ο κ. Φρουζής, η πολιτεία το 2012 δεν κατάφερε να πετύχει αποτελέσματα στους τρεις βασικούς πυλώνες: ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών και των ασθενών στα φάρμακα, βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας και περαιτέρω εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κατά τον κ. Φρουζή, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι από τους σημαντικότερους για μόχλευση και ανάπτυξη κλάδους που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Οι λάθος τιμές στα φάρμακα διαχρονικά δεν διορθώνονται και φέρνουν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς και στην οικονομία.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει ένας μικρός "πόλεμος"' της πολιτείας εναντίον της φαρμακευτικής καινοτομίας και έρευνας. "Εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουμε το δικαίωμα να διαθέσουμε τα καινοτόμα φάρμακά μας στους Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι είναι δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τους υπόλοιπους Eυρωπαίους", είπε ο κ. Φρουζής, απευθύνοντας έκκληση στην πολιτεία και στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ να άρουν τους αποκλεισμούς στην αγορά.

Ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, WIND αναφέρθηκε στο παράδειγμα της WIND Ελλάς και στον τρόπο με τον οποίον η εταιρεία αντιμετώπισε την κρίση τονίζοντας ότι το 2009 ήταν η μικρότερη εταιρεία του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, δεν υπήρχε χρηματοδότηση, βιώνοντας παράλληλα τη μεγάλη συρρίκνωση του κλάδου.

"Δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Αναδιαρθρώσαμε το χρέος μας δύο φορές, βγάλαμε την εταιρεία προς πώληση και τελικά η WIND πέρασε στον έλεγχο διεθνών επενδυτικών funds πλήρως απαλλαγμένη από δανεισμό. Κάναμε δύο εθελούσιες εξόδους. Μειώσαμε το λειτουργικό κόστος κατά 140 εκατ. ευρώ, κάναμε επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουμε μια πολύ σημαντική ρευστότητα" ανέφερε ο κ. Ζαρκαλής και πρόσθεσε "η ιστορία αυτή δείχνει ότι υπάρχει διέξοδος στην κρίση, αρκεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας".

Θέμα μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ και του ΕΦΚ έθεσε από το βήμα του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος ΑΕ, Ζερόμ Λουμπέρ (Jerome Loubere) ο οποίος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει τους τελευταίους 12 μήνες όσα δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα 12 χρόνια.

Ο κ. Λουμπέρ επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για την άρση περιορισμών που ακόμη υφίστανται στη διακίνηση ορισμένων αγαθών, ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές λιανικής σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα προϊόντα άρτου (bake off), τα προϊόντα καπνού και συγκεκριμένες κατηγορίες φρέσκων τροφίμων.

Ο κ. Λουμπέρ επανέλαβε ακόμα μία φορά ότι τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης και ουσιαστικά της πιο ευέλικτης λειτουργίας του λιανεμπορίου, με το άνοιγμα της κυριακάτικης αγοράς για ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση, να στηριχθεί η απασχόληση και να ανακάμψει η αγορά.

"Χρειαζόμαστε πρόσθετες βελτιώσεις αναφορικά με τα logistics των σούπερ μάρκετ και την απλούστευση συγκεκριμένων διαδικασιών, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προβούμε σε μεγαλύτερες εκπτώσεις. Εξίσου σημαντική είναι και η πάταξη της γραφειοκρατίας, κυρίως στην αδειοδότηση νέων καταστημάτων" ανέφερε ο κ. Λουμπέρ.

Μιλώντας για την απασχόληση, επισήμανε ότι μέσα από την εμπειρία που απέκτησε η Μαρινόπουλος εφαρμόζοντας το πρόγραμμα καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα διαπίστωσε ότι αν όλοι μας, πολιτεία, αγορά και καταναλωτές υποστηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε 20.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της παραγωγής, αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς των ελληνικών εταιρειών, αλλά και την εξωστρέφειά τους.

Στην ομιλία του ο κ. Λουμπέρ τόνισε, τέλος, τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα σούπερ μάρκετ της Μαρινόπουλος Α.Ε. για τη συγκράτηση των τιμών, και τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Ειδικότερα ανέφερε ότι, η αλυσίδα έχει προϋπολογίσει 60 εκατ. ευρώ σε μειώσεις τιμών για το 2013, ενώ ήδη εξασφάλισε χαμηλότερες τιμές κατά 7% για το «καλάθι της νοικοκυράς» σε σχέση με πέρυσι.

Στους "δύο δρόμους" της ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Ο πρώτος είναι η προσέλκυση επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας και ο δεύτερος η εξωστρέφεια, δηλαδή οι εξαγωγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει "να προσελκύσουμε στρατηγικούς επενδυτές και όχι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις".

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα τονίζοντας ότι, αναλογικά, έχουμε πολύ μεγάλο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται μετακίνηση μέρους του δημοσίου τομέα στον ιδιωτικό.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, "υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποελληνοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς οι επιχειρηματίες αναζητούν κεφάλαια στο εξωτερικό, ενώ είναι πανάκριβη για τους μετόχους των εταιρειών τους η χρηματοδότηση μέσω του Χρηματιστηρίου".

Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί και ένα Ταμείο Εξωστρέφειας και να συνυπάρξουν αρμονικά ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα.

(ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ