Συρία: Η μεγάλη εισροή σύρων προσφύγων απειλεί την Ιορδανία που θα προσφύγει στον ΟΗΕ. - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Η μεγάλη εισροή σύρων προσφύγων απειλεί την Ιορδανία που θα προσφύγει στον ΟΗΕ.

Το Αμάν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα των προσφύγων από τη Συρία, το οποίο αρχίζει πλέον να αποτελεί "απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ιορδανίας", στην οποία έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

"Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συριακή κρίση και οι συνέπειές της έχουν φτάσει στο στάδιο της απειλής για την εθνική ασφάλεια της Ιορδανίας", τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπντάλα Νσουρ, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

"Για τον λόγο αυτό η Ιορδανία να απευθυνθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να θέσει το ζήτημα των σύρων προσφύγων στη χώρα και τις βαριές συνέπειές της", πρόσθεσε ο ίδιος.

"Η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων συνεχίζεται και αποτελεί οικονομικό και κοινωνικό βάρος, αλλά και μεγάλη πίεση στις υποδομές, το σύστημα υγείας και στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα αυξάνει τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας", τόνισε ο ιορδανός πρωθυπουργός.

Όμως, η Ιορδανία "είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε επιδείνωση της κατάστασης στην Συρία και να διαφυλάξει την ασφάλεια και τα συμφέροντά της", επισημαίνει ο Νσουρ.

Οι ιορδανικές αρχές υπολογίζουν στο ένα εκατομμύρια του Σύρους που βρίσκονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, αλλά και εκείνων που ζουν στην Ιορδανία πριν από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2011.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά πως 400.000 Σύροι έχουν καταφύγει μέχρι τώρα στην Ιορδανία, αλλά πιστεύει πως ο αριθμός τους θα φτάσει το ένα εκατομμύριο 200 χιλιάδες μέχρι τα τέλη του 2013, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του πληθυσμό της Ιορδανίας.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,3 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από τον Μάρτιο του 2011 και 200.000 εγκαταλείπουν την Συρία κάθε μήνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ))

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ