Ιράκ-Επαρχιακές εκλογές: Οι δυνάμεις ασφαλείας ψηφίζουν για τις νέες τοπικές συνελεύσεις - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράκ-Επαρχιακές εκλογές: Οι δυνάμεις ασφαλείας ψηφίζουν για τις νέες τοπικές συνελεύσεις

Οι 650.000 ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί ψηφίζουν σήμερα, μια εβδομάδα πριν από τον υπόλοιπο πληθυσμό, για τους νέους εκπροσώπους τους σε 12 από τις 18 επαρχιακές περιφερειακές συνελεύσεις, ενώ τα βίαια επεισόδια δεν σταματούν στη χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, 12 υποψήφιοι δολοφονήθηκαν και, μαζί με 271 νεκρούς, ο Μάρτιος αποδείχτηκε ο πιο αιματηρός μήνας μετά τον Αύγουστο του 2012.

Αντιμέτωπη με την έλλειψη σταθερότητας, η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε την αναβολή των εκλογών στις δύο σουνιτικές επαρχίες Νινίβ (βόρεια) και Ανμπάρ (δυτικά). Εκλογές δεν διεξάγονται ούτε στις τρείς επαρχίες της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν καθώς και στη βόρεια επαρχία Κιρκούκ. Συνεπώς η εκλογική διαδικασία αφορά τις 12 από τις 18 επαρχίες της χώρας.

Στο ιρακινό ομοσπονδιακό σύστημα, οι συνελεύσεις των επαρχιών έχουν καθοριστικό ρόλο, καθώς αυτές ορίζουν τον κυβερνήτη, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τα σχέδια ανοικοδόμησης, να διαχειριστεί τα οικονομικά και τη διοίκηση της επαρχίας.

Τουλάχιστον 8.000 υποψήφιοι διεκδικούν 378 έδρες. Οι υπόλοιποι εκλογείς, σχεδόν 15,5 εκατομμύρια, θα ψηφίσουν το προσεχές Σάββατο.

Είναι η πρώτη ψηφοφορία που οργανώνεται μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το Δεκέμβριο του 2011, και σύμφωνα με παρατηρητές, είναι ένα τεστ για την κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ